12 מדינות אפריקאיות מוכנות לקבל הקצאה של 18 מיליון מנות של חיסון המלריה הראשון , בצעד מדהים לקראת המאבק באחת המחלות הקטלניות ביותר ביבשת. במהלך השנתיים הקרובות, תוכנית ההפצה תספק את החיסונים מצילי החיים לאזורים המתמודדים עם השכיחות הגבוהה ביותר של מלריה בקרב ילדים.
אסטרטגיית חלוקת החיסונים, המבוססת על העקרונות המפורטים במסגרת המסגרת להקצאת אספקת חיסונים מוגבלת למלריה, נותנת עדיפות לאזורים המושפעים ביותר ממלריה. מאז 2019, גאנה, קניה ומלאווי מיישמות את החיסון למלריה באמצעות תוכנית יישום החיסונים למלריה (MVIP) המתואמת על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) , במימון Gavi, the Vaccine Alliance , הקרן העולמית למלחמה באיידס , שחפת ומלריה , ויוניטאיד .
RTS ,S /AS01 ניתן ליותר מ-1.7 מיליון ילדים בשלוש המדינות הללו מאז הקמתו, מה שמוכיח יעילות ובטיחות. זה הביא לירידה משמעותית במקרי מלריה חמורים ובתמותת ילדים. כתוצאה מיעילותו המוכחת, לפחות 28 מדינות אפריקאיות גילו עניין ברכישת חיסון המלריה.
מלבד גאנה, קניה ומלאווי, תשע מדינות נוספות כולל בנין, בורקינה פאסו, בורונדי, קמרון, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ליבריה, ניז'ר, סיירה לאון ואוגנדה יקבלו הקצאה ראשונית של 18 מיליון מנות, מה שיאפשר להן. להכניס את החיסון לתוכניות החיסונים השגרתיות שלהם בפעם הראשונה. חיסונים אלה, שמקורם ב-Gavi, ברית החיסונים דרך UNICEF , צפויים להגיע למדינות ברבעון האחרון של 2023 ויתחילו להתגלגל בתחילת 2024.
"עם הפוטנציאל לשנות באופן דרסטי את מהלך המאבק במלריה, החיסון יכול להציל עשרות אלפי חיים מדי שנה כאשר הוא ייפרס ברחבה לצד אמצעים אחרים", אמר תאבאני מאפוסה , מנכ"ל אספקת תוכניות מדינות ב-Gavi, the Vaccine Alliance. . הוא הדגיש את הצורך להשתמש במינונים הזמינים ביעילות, תוך יישום לקחים שנלמדו מתוכניות הפיילוט כאשר השקת החיסונים מתרחבת ל-12 מדינות.
המלריה ממשיכה להוות איום חמור על ילדים אפריקאים מתחת לגיל חמש, המהווה כמעט חצי מיליון מקרי מוות ומהווה כ-95% ממקרי המלריה העולמיים ו-96% ממקרי המוות הקשורים ב-2021.
מנהל אגף החיסון של יוניסף, אפרם טי למנגו, הדגיש שילד מתחת לגיל 5 נכנע למלריה כמעט בכל דקה. הוא הוסיף, "הכנסת החיסון הזה יכולה לשפר באופן דרסטי את סיכויי ההישרדות של ילדים, במיוחד באפריקה. ככל שאספקת החיסונים גדלה, אנו שואפים להרחיב את ההזדמנות להציל חיים זו ליותר ילדים".
ד"ר קייט אובריאן, מנהלת החיסונים, החיסונים והביולוגיות של ארגון הבריאות העולמי, שיבחה את חיסון המלריה כצעד משמעותי בשיפור בריאות הילד והישרדות. היא אישרה כי הקצאת המינונים הראשונית תהיה בראש סדר העדיפויות לילדים בסיכון הגבוה ביותר לתמותה ממלריה.
בשל האספקה המוגבלת של החיסון החדש בשלבי ההשקה המוקדמים, בשנת 2022, ארגון הבריאות העולמי כינס יועצים מומחים בעיקר מאפריקה, האזור עם הנטל הגבוה ביותר של מלריה, כדי לתמוך בפיתוח מסגרת שתנחה את הקצאת המוגבל. מנות ראשוניות.
הביקוש העולמי לחיסוני מלריה מוערך להגיע בין 40-60 מיליון מנות עד 2026, עלייה ל-80-100 מיליון מנות בשנה עד 2030. מלבד חיסון RTS,S/AS01, שפותח ומיוצר על ידי GSK, ואפשרי מסופק על ידי Bharat Biotech בעתיד, חיסון שני, R21/Matrix-M, שפותח על ידי אוניברסיטת אוקספורד ומיוצר על ידי מכון הסרום של הודו (SII) , עשוי גם הוא לזכות בקרוב בהסמכה מוקדמת של WHO. גבי פרסמה לאחרונה את מפת הדרכים שלה כדי לחזק את ההיצע כדי לענות על הביקוש הגובר הזה.